Voor het eerst sinds 2016 doet Albanië aankomende zomer weer mee aan een eindtoernooi. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis van het land dat de rood-zwarte adelaar vertegenwoordigd is op een EK. Toch heeft het land Albanië meer voetbalgeschiedenis dan het nationale team laat lijken. De hoofdstad Tirana telt drie clubs en stadions met alledrie een eigen verhaal. Ook buiten de hoofdstad zijn genoeg voetbalvelden te vinden. Zo ook bij de kuststad Durrës, waar in 2021 zelfs een Champions League kwalificatiewedstrijd plaatsvond tussen KF Teuta en Sheriff Tiraspol. Wij bezochten verschillende stadions in deze unieke Balkanstaat.

De variatie in bouwjaren en architectuur illustreert de dynamiek in de stad Tirana en het land Albanië in zijn geheel. Een snel ontwikkelend land met een oude ziel en uitstraling, zo kan Albanië treffend worden beschreven. Dit kwam duidelijk naar voren bij de vier bezochte stadions. Terwijl de stadions van FK Partizani en het Albanees nationaal team gloednieuw zijn, allebei nog geen vijf jaar oud, zijn die van KF Teuta en KF Tirana al stokoud, met bouwjaren uit 1956 en 1965. We geven een cijfer aan onze belevenis in de vier bezochte stadions;

Arena e Demave (FK Partizani): A

In een buitenwijk van Tirana, aan de voet van het Dajt-gebergte, bevindt zich sinds 2022 het splinternieuwe trainingscomplex en stadion van KF Partizani. Het gehele sportcomplex ademt nog de frisheid van nieuwbouw, waarbij zelfs een deel van het stadion nog in aanbouw is. Momenteel biedt het stadion plaats aan zo’n 4.500 toeschouwers. En de tribune, die dicht op het veld is gebouwd, zorgt vaak voor een intense en intimiderende sfeer, wat het voor tegenstanders tot een uitdagende locatie maakt. Het opvallende kunstgrasveld is een zeldzaamheid in Albanië op professioneel niveau, wat zowel een unicum als een strategisch voordeel voor Partizani is. Niettemin heeft deze keuze ook kritiek van andere clubs in Albanië en het nationaal team uitgelokt. Desondanks verdient het nieuwe en groeiende stadion van Partizani een A.

Het kunstgras kan voor hete omstandigheden zorgen.
Het nieuwe stadion van Partizani is omringd met grasvelden en verlaten fabriekspanden.

Selman Stërmasi Stadion (KF & Dinamo Tirana): B

Een nieuw en modern stadion zou men eerder in het centrum van Tirana verwachten dan in een buitenwijk. Het Selman Stërmasi Stadion van KF en Dinamo Tirana biedt een interessant contrast. Als thuisbasis van meerdere clubs, maakt het stadion op een lenteachtige middag in Albanië geen al te beste indruk. Het seizoen van KF Tirana, de hoofdgebruiker van het stadion, loopt bijna ten einde op het moment van ons bezoek, en dat is te zien aan de staat van het veld. Verschillende plekken op de grasmat vertonen al groeiproblemen, en lijnen zijn nauwelijks zichtbaar. Desondanks straalt het stadion een historische charme uit, met voornamelijk betonnen tribunes en een ouderwetse atletiekbaan. Een degelijke B doet recht aan het stadion.

Geen lijnen of grasmaaier te bekennen in het Selman Stërmasi Stadion.
Ook de dug-outs verkeren niet in de beste staat.
Het uitzicht van de catacombe.

Air Albania Stadion (Albanees nationaal team): A+

In 2016 werd het Qemal Stafastadion, gelegen midden in het centrum van Tirana, gesloopt om plaats te maken voor de bouw van het duurste voetbalstadion in de geschiedenis van het land. Drie jaar later, in 2019, opende het Air Albania stadion; beter bekend als de Arena Kombëtare, wat Albanees is voor nationaal stadion. Op 17 november 2019 vond de feestelijke opening plaats, tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en Albanië, die eindigde in een 2-0 overwinning voor Frankrijk. Slechts drie jaar na de opening werd het Air Albania Stadion al gekozen als gastlocatie voor de eerste Conference League finale ooit, die op 25 mei 2022 werd gespeeld tussen AS Roma en Feyenoord Rotterdam. Roma kroonde zich eerste kampioen van de nieuwe Conference League door de wedstrijd met 1-0 te winnen. Vandaag de dag zijn er nog steeds overblijfselen van deze historische finale te vinden in het Air Albania Stadion, die samen met de prachtige ligging en moderne uitstraling van het stadion een A+ beoordeling rechtvaardigen voor deze voetbaltempel.

Vanuit het café ‘Arena’ kan men een rustig kijkje nemen in het stadion.
De hoofdingang van het stadion is nog steeds bekleed in Conference League kleuren.
De officiële wedstrijdbal van de Conference League finale en twee gedragen wedstrijdshirts van Italiaanse middenvelder Pellegrini.

Niko Dovana Stadion (KF Teuta): B+

Onze laatste halte op de tour door Albanië bracht ons naar de havenstad Durrës, de letterlijke ‘thuishaven’ van KF Teuta. In het seizoen 2020-2021 veroverde de club voor de tweede keer in haar geschiedenis het landskampioenschap, wat op verschillende fronten een boost betekende, vooral op financieel gebied. De deelname aan de voorrondes van de Champions League, Europa League en Conference League leverde de club prijzengeld op van de UEFA, dat werd geïnvesteerd in de trainingsvelden rondom het stadion, die er uitstekend bijliggen. Ook het hoofdveld in het stadion is prima onderhouden, met een keurig verzorgde grasmat onder een felle zon. Niet alleen boden de financiële injecties van dat jaar ruimte voor verbetering van de velden, maar ook voor de supporterervaring. Voor de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Dinamo Tirana waren alle toegangskaarten voor supporters gratis. Een club en stadion die diep geworteld zijn in de lokale gemeenschap van Durrës verdient daarom een mooie B+.

In tegenstelling tot de hoofdstad is de grasmat in Durrës prima onderhouden.
De hoofdtribune.

Wij wensen de bezochte clubs veel succes in het volgende seizoen en het Albanees voetbalelftal veel succes op het EK van 2024 in Duitsland. Voor meer exclusieve beelden en sfeerimpressies van deze stadions kunt u kijken naar de InstagramFacebook, Threads en X-pagina van Stickers and Scarfs.

Stadion Reviews: Albanië Tour | FK Partizani, KF Tirana, KF Teuta & Albaans nationaal team

Translate »